Wedstrijd weer herstart en Roptazijl..?

Zondagavond

Om iets voor 18:00 krijgen we bericht binnen van de Walcommissaris: de waarschuwing voor windkracht 8 is opgeheven en na 19:00 herstart de wedstrijd zich weer. We eten de kloosterstoofpot die Klaas had voorbereid en maken allemaal plannen voor de laatste punten die nog gehaald kunnen worden. In de haven van Harlingen is nog één punt te halen door op zeil binnen te varen, een tonnenlijn in de haven te kruisen, en weer naar buiten te varen.

Maar ten westen van Harlingen zijn echt nog lekker wat punten te halen bij het gemaal van Roptazijl. Namelijk 3 stuks door daar een vlaggetje op te hangen. En nog eens 1 extra door daar een loding uit te voeren. Dus 4 in totaal.

Maar… De wind zakt er nog niet echt uit. Hij wordt vlageriger, dat wel. Maar daardoor schudden we in de havenkom al ontzettend heen en weer alleen maar doordat de mast wind vangt. En door de draaiing van de wind richting het zuid-westen is Roptazijl ineens rottig aan lage wind gekomen.

Zonde om die drie punten te laten liggen. Maar bezeild is het gewoon niet meer. Dus we moeten ze laten gaan, tenzij….

Het gemaal ligt 6,7 km uit de stad van Harlingen op een dijk. En vorig jaar heeft de bemanning van de HA12 dat stuk gelopen om hun vlaggetje aan het gemaal te kunnen binden. Een machtig sterk verhaal na afloop in de kroeg. We zeiden toen lachend tegen elkaar dat het in 2024 wel reglementair verboden zou worden. Maar dat is niet gebeurd. Dus: we kunnen heen en weer lopen.

Maarten en Tetman trekken goede wandelschoenen aan en hun waterdichte zeiljack (want er is regen voorspeld) en vertrekken om 19:20 van boord. De rest blijft heen en weer schommelend door de wind aan boord achter. Rond 22 uur keren de mannen terug. Ons vlaggetje hangt aan het gemaal: de drie punten zijn binnen!

De wind is ondertussen iets meer gaan liggen, en we zijn van plan weer te gaan zeilen.

Huidige aantal punten: 20

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag