Breezanddijk in de nacht

Zondag op maandagnacht.

Buiten de haven van Harlingen zetten we koers richting het zuid-westen: de boontjes in. Pal tegen stroom en wind in.

Het lijkt ondertussen onze magneet deze editie: een koers uitkiezen die tegen wind en stroom ingaat. Maar, om dat even de wereld uit te helpen; het is niet persee ons doel om tegen alles in te gaan. Het blijkt gewoon te moeten voor de opdrachten die we willen doen.

Het is hard werken in de boontjes, zonder dat we er al te veel mee vooruit komen. We moeten vaak overstag in de geul, en met de tegenstroom die je weer terugduwt naar waar je vandaan kwam betekent dat onder de streep weinig meters boeken. Maar we bikkelen door. De wacht wisselt als we na ongeveer 1,5 uur op een derde van de boontjes zijn. O

Rond 01:00 kunnen we de twee refen uit het grootzeil halen. De harde wind trekt weg en het is met vol tuig nu goed te doen. We varen langs de afsluitdijk, bekijken de prachtige sterrenhemel en de grote maan die aan de hemel staat.

Om 03:30 naderen we Breezanddijk en gaan we opzoek naar de ton. In Breezanddijk hebben we namelijk twee opties voor punten: een rondje draaien rond een ton buiten de haven voor 1 punt OF het werkhaventje in wat daar op de dijk zit en een vlaggetje ophangen voor 2 punten.

Het idee is om nu snel het punt van de ton te pakken voor de zekerheid en dan door te gaan naar het zachte bed. Wie weet hebben we dan in de loop van de ochtend  nog wel tijd om het haventje nog te doen (en de ton dan weg te strepen). Het blijkt nog best lastig om de ton te vinden in het donker. Zo lastig dat we besluiten gewoon maar de haven in te gaan. Gine staat aan het roer en op aanwijzing van Nico stuurt ze op zeil het kleine haventje in. Het steigertje ligt bijna in de wind dus we kruisen er op af en met een klein kusje tegen het trapje van de steiger weten we de Silveren Maen aan de steiger te leggen.

Gine en Floris lopen de dijk op opzoek naar het viaduct om een vlaggetje aan: een lantaarnpaal of aan het hek te hangen. Maar… De haven is verbouwd en die lijken er niet meer te zijn. Dus ze kiezen, na telefonisch overleg met de bemanning aan boord een leuke plek uit en komen weer aan boord.

We varen op de fok de haven om 04:20 weer uit. De 2 punten zijn binnen!

Huidige aantal punten: 23

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag