De RG12 bij Cocksdorp

Zaterdagnacht

Het tikken van de ton (let op de keurige binnen-boordse voeten)

De nacht daalt in over het wad. De zoeklamp wordt voorop geïnstalleerd, en onze baardmannetjes (Floris en Emiel) positioneren zich voor op de plecht. En zoeken samen de tonnen.

Het begint te regenen, en de geul is smal. Maar de mannen loodsen de boot fantastisch door de geul heen. De aanwijzingen van navigator Maarten vanuit binnen helpen ook enorm hierbij.

We komen op de binnen breesem vier van onze collega’s tegen. Waaronder de Maatje en de DD5 (de rest konden we niet identificeren). Allemaal gaan ze in de tegengestelde richting van ons. De DD5 komt wel heel dichtbij. Het zal wellicht gebeuren omdat Paul van de DD5 zijn echtgenote Gine (die bij ons aan boord is) zo mist. In ieder geval weten we het goed op te lossen met elkaar. Je ziet haar maandag wel weer Paul, we kunnen haar nog niet missen!

De wacht wisselt. Maaike, Nico en Tetman komen aan dek. Maarten, Klaas en Jantien mogen af. We varen door het Vogelzwin. Ongeveer nog een uur voordat we bij de RG12 zijn. De regen is gestopt. We doen een snelheidsmeting tussen twee tonnen in: we gaan tussen de 3 en 4 knopen concluderen we. Het is bijna hoogwater en dan ook dood tij. We krijgen zo eb mee in de richting van de ton.

Het is speuren naar de tonnen, en met de ton wordt het spannender want we moeten vlak langs de RG12 komen om die aan te kunnen tikken. Want dat levert 3 vette punten op. Als we de RG14 langs bakboord hebben zien komen, koersen we de boot naar 330 graden op ons kompas (we hebben een kleine afwijking).

De RG12 is gespot en we koersen er op af. Het is al eb, dus we gaan sneller dan we zouden willen. Grootzeil vieren. Emiel zit klaar met de bezemsteel. Floris richt de schijnwerper op de ton en: TIK! Om 23:59 zijn de 3 punten binnen! Nu koers richting de lagune onder de vliehors. Waar we willen ankeren voor 3 punten.

Huidige tussenstand: 11 punten.

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag