De start: tactiek.

Vrijdag 17:00 Den Oever.

Starten vanaf de stijger.

Het is zover. Eindelijk. We zijn in Den Oever en het heeft nu echt zin om plannen te maken met de wind. Maar dat is een grote uitdaging. Want de voorspelling gaat alle kanten op. We zitten tussen twee lage drukgebieden in waardoor de wind hoe dan ook warrig wordt. En waarschijnlijk zakt hij er vannacht uit.

De start is vlak voor laag water in Den Oever (dat is namelijk om 17:41). Dus we hebben een beetje eb stroom bij de start (naar ‘buiten’ de waddenzee op). Maar al snel zal het ‘dood tij’ worden waarbij het niet meer stroomt voordat de vloed weer opkomt. En het is springtij. Dus hoog water is extra hoog en laag water is extra laag.

Snel nog even overleggen welk plan het nou wordt.

Na het palaver op de dijk, waarbij nadrukkelijk ‘niks over de wind gezegd wordt, want dat heeft toch geen zin’ belanden we weer aan boord. En proberen we een keus te maken tussen plan 1: Vliehors, plan 2: Noorderhaaks of plan 3: Harlingen. Omdat de wind er vannacht uit zakt willen we die windstilte het liefste gebruiken om ergens vast te liggen waar we punten mee kunnen verdienen ipv ergens te wachten op voorwaarden waar we iets mee kunnen.

In de boot proberen we te kiezen. Om 16:40 beseffen we ons dat alle drie onze plannen nog kunnen als we vanuit Den Oever richting het noorden gaan. Tegen de wind in, maar met de stroom mee. En niet langs de afsluitdijk, waar waarschijnlijk te weinig water voor ons staat.

Dan berekenen we tijdens het varen wel de rest van de plannen door.

16:50 dus snel aan dek en zeilen hijsen. Want we gaan zo vertrekken!

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag